Dexa scan

 

Voor wie?

Voor iedereen die meer wilt weten.

FysioConsult biedt de mogelijkheid om een middels de Dexascan technology een totalbody overzicht te maken waarbij je zeer nauwkeurig informatie over je lichaamssamenstelling kan verkrijgen!

Je wilt namelijk weten hoe je lijf in elkaar steekt. Of je ben benieuwd wat er nu precies veranderd is na het volgen van een dieet of sport-pecifiek programma. 

Wil je meer weten of een afspraak maken? Lees hier verder of

bel of mail naar tel 070 30 000 41 | info@fysioconsult.nl

De scan staat op onze locatie in Scheveningen: 

Locatie FysioChiro

Stevinstraat 190

2587 ET Den Haag

Bereikbaarheid

Bus 22 & 23 op 1 minuut loopafstand halte 'Gentestraat'

Tramlijn 9 halte 'Nieuwe Duinweg'

Betaald parkeren van 1300 uur tot 2400 uur

image.png
​​

UPDATE 

Vanwege een wijziging in de wetgeving & de duur van de aanvraagprocedure, is het maken van een scan weer mogelijk weer per 1 maart 2021

Welke vragen kan DEXA voor mij beantwoorden:


• Hoe is de spiermassa verdeeld over mijn lichaam?
• Hoeveel vetmassa draag ik mee?
• Heb ik te veel ongezond vet en wat kan ik hiertegen doen?
• Hoe verhoudt mijn lichaamssamenstelling zich tot dat van anderen?
• Hoe succesvol is mijn lifestyle- en beweegprogramma?

• Heb ik broze botten?

• Hoe ziet mijn wervelkolom eruit?

De techniek achter DEXA

FysioChiro maakt gebruik van de nieuwste DEXA-technologie: de gouden standaard voor het meten van de totale hoeveelheid en de regionale verdeling van vetmassa en spiermassa. DEXA staat voor Dual Energy X-Ray Absorptiometry en maakt gebruik van een lage intensiteit röntgenstralen. De intensiteit van deze röntgenstraling is ongevaarlijk en is vergelijkbaar met minder dan 13 uur normale omgevingsstraling in de buitenlucht. In tegenstelling tot een CT-scan, waarbij veel meer röntgenstraling vrijkomt, kan met DEXA veilig meerdere metingen gedaan worden om veranderingen in vet- en spiermassa exact vast te stellen. Alleen als u zwanger bent of een pacemaker heeft, wordt uit voorzorg geen meting verricht.

Hoe verloopt de meting?

De DEXA-scanner bestaat uit een tafel en een beweegbare bovenarm die boven het lichaam in drie richtingen de röntgenstralen opvangt. U hoeft zich niet uit te kleden, wel wordt u aangeraden om:
 

  • Kleding zonder ritssluitingen te dragen

  • Geen sieraden en piercings te dragen

  • Indien van toepassing, een bh zonder beugels te dragen
     

LET OP: HET NIET NAVOLGEN VAN BOVENSTAANDE INSTRUCTIES KAN DE UITSLAG BEÏNVLOEDEN
 

De meting duurt zo'n zeven minuten. Het wordt aangeraden om bij volgende metingen dezelfde kleding te dragen, om zo de vergelijking tussen de waarden te optimaliseren.

I-DXA Total Body scan


De snelle, pijnloze en veilige I-DXA Total Body scan geeft een beeld van de verhouding tussen spierweefsel en vetmassa. Deze unieke recente ontwikkelde technologie is tevens de gouden standaard om vetpercentage te meten. Het analyseert de BMI, en meet lokaal de vetpercentages per regio van het lichaam.  Je ziet dus ook wat het vetpercentage is in de armen, benen, billen en rondom de buik/torso. Een hoger percentage rondom de buik, wordt geassocieerd met hart en vaat ziektes en diabetes type II. Het is dan ook een mooie scan om te zien waar precies de probleemgebieden liggen. 

Wilt u afvallen of gerichter trainen, dan is dit ook de beste scan om specifiek te zien, op welk stuk lichaam u uw vetpercentage het meeste omlaag kan halen. De vetpercentage meting kan mager, vet en botmassa van elkaar scheiden en meet het werkelijke vet in het lichaam. Heldere cijfers over de verdeling van spiermassa en vetmassa bij sporters is van cruciaal belang bij de samenstelling van voedings- en trainingsprogramma’s. Meerdere metingen geven bovendien exact weer of de vooraf vastgestelde doelstellingen behaald zijn. Ook na een blessure is het eventuele spierverlies goed zichtbaar en geeft de I-DXA waardevolle informatie om revalidatie te bevorderen. Zo is een eventuele disbalans tussen spieren met het blote oog niet te zien, maar met de I-DXA wél waarneembaar. 

Het gepersonaliseerde rapport van DEXA kan u inzicht bieden in meerdere gegevens over vet- en spiermassa, de verdeling hiervan over het lichaam en het vetpercentage. Op een speciale pagina kan eventueel ook grafisch worden weergegeven hoe uw lichaamssamenstelling is veranderd ten opzichte van een vorige meting.

Botdichtheid 

Hierbij wordt de hoeveelheid mineralen in het bot (botdichtheid of botmassa) van de heup en wervels gemeten. Als je iets gebroken hebt, kan het betekenen dat je osteoporose hebt. De aandoening wordt meestal pas ontdekt na een botbreuk.

Formeel dienen ziekenhuizen dit aan te bieden bij iedere 50-plusser, die iets breekt!

 

De botdichtheid wordt uitgedrukt in de T-score. Hoe lager de botdichtheid hoe groter de kans op een botbreuk:

T-score tussen de +1 en -1: er is geen probleem.
T-score tussen de -1 en -2,5: osteopenie 
T-score -2,5 of lager: osteoporose

Direct de uitslag uitgelegd
DEXA maakt voor u een gepersonaliseerd rapport met de uitslag van uw scan. Het rapport zal vervolgens binnen 7 dagen per mail naar u worden verstuurd.