FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de DEXA-scan?

Voorafgaand aan het onderzoek legt de medewerker u precies uit wat er gaat gebeuren. Als dingen niet duidelijk zijn, vraag die dan gerust. Voor het onderzoek kleedt u zich uit (ondergoed mag u aanhouden). Nadat uw lengte en gewicht zijn gemeten, mag u gaan liggen op de onderzoekstafel. Stil liggen is erg belangrijk. 

Hoe lang duurt het onderzoek ?

Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer twintig minuten. Daarnaast wordt er nog tijd genomen voor het bespreken van uw uitslag, wat in totaal max. 1 uur kan duren.

Hoe bereid ik me voor op de DEXA-scan?

Metaal verstoort het onderzoek. Daarom kunt u tijdens het onderzoek geen kleding dragen waar metaal in voorkomt. Denk aan ritssluitingen, metalen (druk)knopen of een riem. Ook piercings verstoren het onderzoek. Verder is het belangrijk dat u in de week voor het onderzoek geen onderzoeken met straling heeft ondergaan, waarbij u contrastmiddel of andere stoffen heeft binnengekregen.

Wat gebeurd er met de uitslag ?

Deze wordt opgeslagen in onze database. Op deze manier kunnen wij vergelijkend onderzoek blijven maken en de veranderingen in uw lichaamssamenstelling continu vergelijken. In overleg kan het verslag worden doorgestuurd naar bv. uw huisarts met wie u zelf een afspraak maakt.

Heeft water drinken of trainen vlak voor de meting enig effect ?

Hydratatie kan een effect hebben, specifiek op droge spiermassa, als gevolg van intracellulaire hydratatie. Het gevolg hiervan is met een dexa meting alleen zichtbaar in extreme gevallen van dehydratie of overhydratatie.

Als u vóór de scan aan het trainen bent, dan kunt u dit het beste voor elke scan herhalen. We raden aan om uzelf te wegen voor uw training en na uw training op scandagen.

Wordt de scan vergoed door de verzekering ?

Neen, de kosten voor het maken van een scan zijn bij ons zeer laag i.v.m het ziekenhuis. 

Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts of specialist ?

Neen, deze heeft u bij ons niet nodig.

Is het gevaarlijk ?

De totale hoeveelheid straling die u met dit onderzoek krijgt, is zeer gering en te vergelijken met de natuurlijke straling die u gedurende enkele dagen in de buitenlucht ontvangt. 

Ik ben zwanger, wat nu ?

 

Bent u zwanger, dan is het vaak beter het onderzoek uit te stellen. U kunt dit met uw huisarts overleggen.

Hoe vaak moet ik een DEXA-scan krijgen?

 

Hoe vaak je de  dexascan herhaalt, hangt af van je doelen. Als je een grote hoeveelheid lichaamsvet te verliezen wil, raden we je aan om de 2-3 maanden opnieuw te testen om de voortgang te volgen. Als je spieronderhoud of -groei wilt volgen, raden we u aan om minstens elke 4-6 maanden opnieuw te testen. Competitieve bodybuilders testen vaak elke 4-6 weken tijdens de voorbereiding van de wedstrijd.

 

Mijn sportschool heeft een apparaat om mijn lichaamsvetpercentage te schatten. Is dit hetzelfde?

 

Veel sportscholen en supplementenwinkels hebben machines om lichaamsvet te schatten met behulp van bio-impedantie, zoals een InBody. Deze machines schatten uw lichaamssamenstelling in, maar worden sterk beïnvloed door de mate van hydratatie, recente activiteit en uw maaltijden. Hoewel deze mogelijk voldoende zijn om een ​​trend te volgen, zijn ze veel minder nauwkeurig dan een DEXA-scan. DEXA wordt beschouwd als de gouden standaard bij het testen van lichaamssamenstelling.

 

Hebben metalen implantaten invloed op mijn resultaten? Hoe zit het met borstimplantaten?

 

We kunnen uw metalen implantaten mogelijk op uw DEXA-scan zien en zullen als bot worden geïnterpreteerd. Dit is consistent van scan tot scan, zodat u kunt zien hoe uw botmassa in de loop van de tijd verandert. Borstimplantaten verschijnen in het wit op uw scanbeelden. Dit kan worden geïnterpreteerd als een zeer licht verhoogd percentage magere weefselmassa en / of vetweefselmassa. De impact op uw resultaten hangt af van het type implantaten dat u heeft. U kunt op de geldigheid van uw scanvergelijkingen vertrouwen, zolang u dezelfde borstimplantaten behoudt. We raden een nieuwe DEXA-baseline-scan aan als u nieuwe borstimplantaten krijgt of als u uw implantaten verwijdert.

 

Is dit een botdichtheidstest?

 

Onze GE Lunar Dexa-machine wordt veelal gebruikt voor het meten van botmineraaldichtheid (BMD) in klinische omgevingen om osteopenie en osteoporose te diagnosticeren. Je DEXA-lichaamssamenstellingsrapport bevat statistieken over je BMD, maar deze kan niet door een arts bestelde DEXA-scan voor dubbele femur- en AP-wervelkolombeeldvorming vervangen. We raden je aan contact op te nemen met je arts als je je  zorgen maakt over de gezondheid van de botten.

 

Heeft u nog vragen ?

Neem contact op via 070 30 000 41 | info@fysiochiro.nl of kom vrijblijvend langs voor meer informatie.