Total body scan

FysioConsult maakt gebruik van de nieuwste DEXA-technologie: de gouden standaard voor het meten van de totale hoeveelheid en de regionale verdeling van vetmassa, spiermassa & botdichtheid. DEXA staat voor Dual Energy X-Ray Absorptiometry en maakt gebruik van een lage intensiteit röntgenstralen.


De intensiteit van deze röntgenstraling is ongevaarlijk en is vergelijkbaar met minder dan 13 uur normale omgevingsstraling in de buitenlucht.

feaf8d_b32d9ccaa49e49349b18f31e34147f3c~

Met de DEXA kunnen veilig meerdere metingen gedaan worden om veranderingen in vet-, spiermassa & botdichtheid exact vast te stellen. Indien je zwanger bent of een pacemaker hebt, wordt uit voorzorg geen meting verricht.

Wat meet de Dexascan van de lichaamssamenstelling?

 

Totaal en regionaal lichaamsvet

Je volledige DEXA-scanrapport bevat het totale aantal kilo's lichaamsvet en het lichaamsvetpercentage van je hele lichaam. De resultaten tonen ook het lichaamsvet in vijf lichaamssegmenten: de armen, benen, romp, androïde (taille) en gynoïde (heup) regio's. Gezondheidsrisico’s nemen toe, afhankelijk van hoeveel lichaamsvet je hebt en waar je het vetweefsel precies op je lichaam draagt.

 

Totale en regionale spiermassa

Je persoonlijke dexascanrapport vertelt jou hoeveel droge spiermassa je in totaal in je hebt en hoeveel droge spiermassa zich in de vijf segmenten van je lichaam bevinden: armen, benen, romp, androïde (taille) en gynoïde (heup) regio's. Deze omvatten je skeletspieren, dit zijn spieren die je lichaam bewegen zoals bv. je biceps, hamstrings en de gladde en hartspier waaruit uw interne organen bestaan. De Dexascan wordt beschouwd als de gouden standaard voor het meten van de lichaamssamenstelling en kan je nauwkeurig vertellen hoeveel spieren je hebt. Deze nauwkeurige metingen helpen je om je voedingsplan te verfijnen voor de beste resultaten.

 

Botinhoud en botdichtheid

Naarmate we ouder worden, kunnen we langzaam botmassa verliezen. Een gezonde voeding en krachttraining kan je helpen sterke botten te behouden. Dexa-technologie is oorspronkelijk ontwikkeld om de botdichtheid in zorginstellingen te meten en botdensitometrie is het meest voorkomende gebruik van Dexa-scanners. Bij een botdensitometriescan kan een arts je botmineraaldichtheid (BMD) waarde gebruiken om osteopenie of osteoporose te diagnostiseren. De dexa is ontworpen voor deze screenings en heeft hierdoor ook software om de lichaamssamenstelling te meten. Je Dexa-rapport bevat een BMD-waarde, we raden je aan om met je arts of zorgverlener te spreken om een ​​medische botdichtheidstest aan te vragen.

 

Lichaamssymmetrie

Body Symmetry is belangrijker dan je misschien beseft! Enige spierasymmetrie (niet gelijk) over je rechter- en linkerkant is normaal, maar aanzienlijke asymmetrie kan je een groter risico op blessures opleveren. Asymmetrie kan het gevolg zijn van onjuiste trainingstechnieken, blessures of sporten die waarschijnlijk rechts- of linkszijdige dominantie ontwikkelen, zoals golf, hockey of vechtsporten. Of ten gevolge van lichamelijke klachten, het gebeurd nogal eens dat scheef loopt, bukt of een beweging vermijd, simpelweg omdat het pijn doet. Je Dexa-rapport bevat een volledige analyse van de spiersymmetrie in je armen en benen, die je kunt gebruiken om je trainingsplan aan te passen voor maximale resultaten.

 

Trends in de tijd

Als je naar een fitnessdoel toe werkt of je bent aan het dieten, dan verandert je lichaam waarschijnlijk! Met je Dexa-rapport kun je jouw trend in de loop van de tijd volgen met grafieken en afbeeldingen. Volg hoe jouw lichaamsgewicht en samenstelling in de loop van de tijd veranderen om de effectiviteit van je voedings- en trainingsplannen te verifiëren.

 

DEXA Scan is een geweldige optie voor:

 

- iedereen die eraan werkt om lichaamsvet te verliezen of om spieren op te bouwen.

- atleten die geïnteresseerd zijn in het monitoren van spiersymmetrie, spieratrofie na een  

  blessure of spiergroei tijdens herstel.

- mensen die hun lichaamsbouw veranderen, zoals bodybuilders

- iedereen die zijn/haar botkwaliteit in kaart wil brengen

 

Mannen en vrouwen die kiezen voor het maken van een scan, willen proactief bezig zijn met betrekking tot gezondheids- en ziekterisicofactoren.

 

Waarom heb ik een DEXA-scan nodig?

 

Je kan niet controleren wat je niet meet! Dexascans voor lichaamssamenstelling zijn een fundamenteel hulpmiddel in de sportfysiologie. Professionele, universiteits- en Olympische atleten gebruiken Dexascans al jaren om nauwkeurig te weten waar hun lichaam van is gemaakt en nu hebben we deze krachtige technologie op een betaalbare manier aan het publiek gebracht.

 

DEXA wordt ook gebruikt in functionele geneeskunde en obesitasklinieken om kritisch inzicht te geven in behandelings- en gewichtsverliesplannen en nog belangrijker, om bij te houden hoe die plannen werken. Dexatechnologie biedt de meest nauwkeurige analyse van de lichaamssamenstelling die beschikbaar is, wat zowel tijd als fouten bespaart bij het meten van de belangrijkste statistieken van je lichaam. De nauwkeurige zichtbaarheid, tracking en berekening van je lichaam stelt ons in staat om aangepaste voedings- en trainingsplannen te maken.

 

Online rekenmachines, trainers en andere voedingsdeskundigen gebruiken je lengte en gewicht om te bepalen hoeveel lichaamsvet, spier- en botweefsel je moet zou hebben om daarmee te voorspellen wat je calorieën en macronutriënten zouden moeten zijn. Het nadeel van deze technieken is dat ze niet nauwkeurig zijn. FysioConsult gebruikt echter, niet veronderstelde gegevens om je te helpen je gepersonaliseerde voedings-, gezondheids- en gewichtsverliesplannen voor te creëren.

 

Met ons Fitconsult bekijken of de door jouw gestelde doelen realistisch, haalbaar zijn en past het bij wie je bent. Samen met jou wordt je persoonlijke balans opgemaakt. Door samenwerking met een psycholoog kunnen we nog meer inzichten bieden. Na afloop van het consult ontvang je een verslag van ons!

 

Wat is een DEXA Body Composition Scan?

 

Met zoveel opties voor het meten van lichaamsvet, waarom zou je dan voor een DEXA-scan kiezen? We kozen voor DEXA omdat dit de gouden standaard is bij het testen van lichaamssamenstelling. In plaats van schattingen en vergelijkingen te gebruiken op basis van gelokaliseerde delen van uw lichaam, meet Dual Energy X-ray Absorptiometry (DEXA of DXA) de precieze hoeveelheid skelet-, spier- en lichaamsvetmassa in elk deel van je lichaam. Dit wordt gedaan door een zeer zwakke röntgenbundel door uw lichaam te laten gaan en de resultaten te verwerken met gespecialiseerde software. Na de DEXA-scan leggen we jou de resultaten uit en ontvangt je een grondig rapport met statistieken. Gebruik deze resultaten om je doelen te verfijnen, je voortgang bij te houden, je voeding aan te passen, spieronevenwichtigheden te identificeren en gezondheidsrisico's te bewaken.

 

DEXA-scans voor lichaamssamenstelling worden volledig gekleed gedaan en kunnen tijdens een lunchpauze worden gedaan. Het is aanzienlijk nauwkeuriger dan bio-impedantie (zoals Inbody) en veel handiger dan hydro-statisch wegen of BodPod. Een DEXA-scan meet lichaamsweefsel tot op 1/10 van 1 ons en is de enige beschikbare methode om lichaamssymmetrie en vet te meten en om een ​​afbeelding met hoge resolutie te leveren waarmee jij je lichaamssamenstelling duidelijk kunt zien.

Voorbeeld uit rapport:

Schermafbeelding 2020-08-28 om 15.34.56.
Schermafbeelding 2020-09-20 om 21.53.22.

Wat is een DEXA botdichtheidscan ?

Schermafbeelding 2020-09-20 om 21.46.08.